WIT WATER

Els Boonen, Arno & Paulien Dieteren, Guus Ghijsen, Ben van Melick & David van Ettinger

Een muzikale moraliteit in vijf delen

Een man, die voor de zoveelste maal door de media geconfronteerd wordt met het geweld van de wereld, tast af hoe de kunst een uitweg kan zijn uit de verlammende ervaring van ‘verschrikkelijkheid’. Hij gaat de confrontatie aan met het geweld waar hij zelf als slagerszoon getuige van was en onderzoekt door middel van muziek en poëzie de mogelijkheid te leven te midden van wat dood en kapot gemaakt wordt.

Kan de kunst troost of inzicht bieden?

In 5 kleine aktes verkennen een dichter, componist en theatermaker op het podium de ‘verschrikkelijkheidervaring’. Een nieuwsbericht over de executie van een groot aantal dichters in een Midden-Amerikaans abattoir schreeuwt om een reactie. Ook van de kunst. Heeft zij een weerwoord? Troost de kunst, verlicht zij, activeert zij, geeft zij inzicht, of bedekt en versluiert zij? In woord en muziek klinkt een aanvankelijk antwoord in de verwijzing naar de blues. Maar de pijn, het verschrikkelijke blijft, gevoel en ratio schieten tekort. Amusement dan maar? Onmogelijk. Ook wals en tango hebben een vileine ondertoon.

Van publiek naar persoonlijk geweld

Inmiddels is het abattoir waar de dichters werden gedood veranderd in een slachthuis dat de slagerszoon herinnert aan de vader als dader. In deze metamorfose van publiek naar persoonlijk geweld worden angst en verlangen gesublimeerd in bloedstollende verhalen en gedichten. En waar woorden tekortschieten neemt de muziek het over.

Parkeren kan aan de Buldersweg in Heerlen.

Wit water, het blijft stromen.

Credits:

Met: Els Boonen (zang en spel), Arno Dieteren (piano/ slagwerk), Paulien Dieteren (klarinet/ bas-klarinet), Guus Ghijsen (altviool), Ben van Melick (verteller) en David van Ettinger

Tekst: Ben van Melick

Muziek: Arno Dieteren

Regie: Els Boonen

Beeldende kunst: Bep Scheeren

Film: Louw Houtvast

Acteur film: Jort Schoffelen

Stem radiobericht: Heleen Hennink

Techniek: Frans Roovers

Grafische vormgeving: Tjeu ten Koppel

Fotografie: Luc Lodder

Productie: Els Boonen

WIT WATER  is een coproductie i.s.m. Cultura Nova. Tijdens Cultura Nova 2021 zal de première van deze voorstelling te zien zijn.

Met dank aan Parc Imstenrade.