The Rolling Beatles

Het uiterlijk van de Rolling Stones

een zachte shawl scheidde zijn hoofd
van zijn borst, zijn hoofdhaar bood plaats
aan een nest zwarte zwanen, en
de krijgshaftige bewegingen van zijn bekken
waren sensueel

Het uiterlijk van de Rolling Stones is een trip down memory lane op teksten van Jagger& Richards, Hawinkels&Brood en op muziek van de Stones, Beatles en Wild Romance. Ben van Melick leest, de Rolling Beatles spelen de muziek.

Leidraad in deze concert-lezing zijn Sympathy for the devil en het leerdicht Het Uiterlijk van de Rolling Stones van Pé Hawinkels(1942-1977); deze in de mijnstreek geboren en getogen dichter/schrijver schitterde eind jaren 60 even in de Nederlandse literatuur. In zijn jonge jaren schreef Hawinkels traditie tartende poëzie – zijn woorden overstroomden de regels –, geïnspireerd door de vitale rock en jazz van die tijd.

Hawinkels verfrissend onduidelijke gedichten hebben niets van hun vitaliteit verloren; de teksten hebben nog evenveel zeggingskracht en blijken verrassend actueel. De muziek van de Stones, Beatles en Brood heeft niets aan spiritualiteit ingeboet. Van Melick draagt fragmenten voor uit de gedichten en songs, en voorziet deze van achtergrond; de Rolling Beatles rocken met de energie van de sixties. In de open lucht, op de glooiende weide aan de rand van het Aambos, roepen zij de sfeer én actualiteit van die tijd op.

come gather ’round people
wherever you roam…

en spits uw oren, scherp uw geest en open vooral uw hart.

Fotograaf: Nicole Bolton