Tentoonstelling Panorama Nederland

Het College van Rijksadviseurs

Een optimistisch en aantrekkelijk beeld

Het College van Rijksadviseurs presenteert met Panorama Nederland een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Het Panorama Nederland staat gedurende het gehele festival permanent opgesteld in de foyer van het Theater (1e verdiep bij de bar).

Nederland staat voor een aantal complexe vraagstukken. De klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Stuk voor stuk opgaven waarvan we allemaal de gevolgen zullen ervaren, in ons landschap en in onze levensstijl. Het College van Rijksadviseurs schetst met Panorama Nederland een optimistisch en aantrekkelijk toekomstbeeld. Een Nederland dat voor iedereen uiterst herkenbaar blijft, maar dat toch op allerlei terreinen fundamenteel anders werkt. De verbeelding aan zet, het verlangen als motor.

Panorama Nederland wordt weergegeven in een 360-graden panorama. Bezoekers kunnen zelf binnenstappen in het panorama en een blik werpen op een schoner, hechter en rijker Nederland in de toekomst. Via een app, die kan worden gedownload op smartphones en tablets, geven Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs Daan Zandbelt en Berno Strootman de bezoekers een toelichting op het panorama. Het panorama reist in 2019 door Nederland en wordt getoond in diverse provinciehuizen, gemeentekantoren, musea, onderwijsinstellingen en tijdens congressen en andere evenementen.