STIL.het auditorium

Hoge Fronten/Lieke Benders

‘STIL.het auditorium’ is een pop-uppodium, een verplaatsbaar auditorium waar verdiepende gesprekken met stiltekenners plaatsvinden. Gedurende een half uur, onder het genot van een kopje koffie, word je meegenomen in een gesprek over stilte. Met telkens een andere spreker wordt er elke keer een ander licht op stilte geworpen. Zo wordt er gesproken met wetenschappers, maar ook filosofen, architecten en muzikanten. ‘STIL.het auditorium’ vindt telkens op een andere plek in de publieke ruimte plaats. Deze verdiepende gesprekken worden ook opgenomen. Was je er niet live bij, dan kan je het gesprek nadien beluisteren via STIL.de podcast.

Marga Kattenberg
Vrijdag 30 augustus, 15.00 uur Maanplein, Heerlen
Gespreksleider Lieke Benders

Marga Kattenberg is op latere leeftijd blind geworden. Ze moet het doen met de beelden in haar hoofd. Marga danst nog steeds. Ze danst samen met haar danspartner de tango, boogiewoogie en chachacha. Lezen is haar grootste passie. Ze verslindt luisterboeken. Alleen alle moeilijke namen onthouden in de boeken van Dostojevski blijft erg ingewikkeld. Tijdens de aftrap van ‘STIL.het auditorium’ gaat Lieke Benders in gesprek over visuele stilte met deze kenner.

Kester Freriks
Zaterdag 31 augustus, 15.00 uur Burg. van Grunsvenplein, Heerlen Gespreksleider Peter Anthonissen

Kester Freriks (1954) is een Nederlands schrijver van romans, gedichten, verhalen, toneelstukken en essays. In 2018 verscheen zijn boek Stilte, ruimte, duisternis – verkenningen in de natuur, de aanleiding om hem uit te nodigen als gast in ‘STIL.het auditorium’. Zijn boek is zowel voor de Jan Wolkers Prijs voor het Beste Natuurboek 2019, als voor de Jan Hanlo Essayprijs 2019 genomineerd. Dramaturg Peter Anthonissen gaat met Kester Freriks in gesprek over zijn boek, over zijn ontdekkingstocht naar stilte, vergezichten en donkerte in ons land.

Jan-Hendrik Bakker
Zondag 1 september, 12.30 uur Pancratiusplein, Heerlen
Gespreksleider Peter Anthonissen

Jan-Hendrik Bakker (1953) studeerde filosofie, psychologie en literatuur en promoveerde in de wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als journalist werkte hij voor de Haagsche Courant. De afgelopen vijftien jaar schreef hij voor TPO Magazine. In 2015 verscheen zijn boek In stilte – een filosofie van de afzondering. Dramaturg Peter Anthonissen gaat met Jan-Hendrik Bakker in gesprek over het belang van de afzondering.

Hoge Fronten / Lieke Benders en STIL.
Sinds 2017 onderzoekt theatermaker Lieke Benders de stilte in al haar verschijningsvormen. Vanuit STIL.het lab in Klooster Wittem onderzoekt zij samen met haar team het belang van stilte en stilstaan in een steeds roerigere maatschappij. Deze bevindingen worden getoond en gespeeld op verschillende plekken in Nederland en België en groeien in 2020 uit tot één groot reizend museum.

Meer info over ‘STIL.het auditorium’ via: https://hogefronten.nl/voorstellingen/stil-het-auditorium/

 

‘STIL.het auditorium’ wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, C-TAKT, Klooster Wittem en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg.