STIL.centriphery / Museum of Stillness

Lieke Benders (NL), Bart Bijnens (NL), Éric Minh Cuong Castaing (FR) en Livia Coloji (RO)

Dagelijks tijdens Cultura Nova valt er in SCHUNCK Museum iets bijzonders te beleven. Elke dag opent het ‘Museum of Stillness’ er zijn deuren. Tijdens de voorstelling (duur 60 min.) in deze museale ruimte word je uitgedaagd jouw waarneming te verscherpen.

In een wereld waarin je overspoeld wordt door zintuiglijke prikkels, is stilte een essentieel werktuig om ingesleten gewoontes te ontdekken en halsstarrige denkbeelden te veranderen, om haarscherp te kunnen observeren en je de mogelijkheid te bieden écht te luisteren, te voelen en te zien. Daag jezelf uit en treed binnen!

Na ‘STIL.de natuur’ en ‘STIL.zwijgen’ is er nu ‘STIL.leven’

‘STIL.centriphery’ is een initiatief van theatermaker Lieke Benders in samenwerking met acteur Bart Bijnens (Toneelgroep Maastricht), de Franse choreograaf Éric Minh Cuong Castaing en illustrator Livia Coloji uit Roemenië en onderdeel van het unieke project ‘STIL.’. Vanuit Klooster Wittem en ‘STIL.het lab’ onderzoekt Lieke Benders samen met haar team vier jaar lang het belang van stilte en stilstaan in een steeds maar roerigere maatschappij. Deze bevindingen worden getoond en gespeeld op verschillende plekken in Nederland en België en groeien in 2020 uit tot één groot reizend museum. Na ‘STIL.de natuur’ en ‘STIL.zwijgen’ volgt dit jaar ‘STIL.leven’, waarvan de museale performance in SCHUNCK een bouwsteen is.

Centriphery

‘STIL.centriphery’ is een onderdeel van Centriphery; een samenwerkingsproject van negen festivals uit Europa die zich net zoals Cultura Nova in het ‘Randland’ van hun land manifesteren met steun van Creative Europe. Bovengenoemde kunstenaars binnen dit project vormen tevens het artistieke kernteam van Centriphery in Heerlen.

Tip: bezoek tijdens Cultura Nova ook ‘STIL.het auditorium’. Op dit pop-uppodium wordt telkens op een andere locatie in de openbare ruimte van Heerlen met ‘stiltekenners’ gesproken over stilte in diverse verschijningsvormen.