Stichting Street Art

Tijdens Cultura Nova strijkt een vijftal Street Artists neer in Heerlen. Zij brengen metaal, sculpturen, draad, woorden en meer in ons straatbeeld. Curator Lars Ickenroth haalt andere vormen van Street Art naar Heerlen, want Street Art ontwikkelt zich razendsnel en neemt nieuwe vormen aan, net als de stad Heerlen zelf.

Dit jaar is het thema ‘Plasticiteit’: het vermogen tot flexibel denken, tot het veranderen van gewoontes, het veerkrachtig zijn en het durven spelen met de eigen identiteit. Heerlen is een unieke stad in vele opzichten: de acceptatie van ‘street culture’, het werken aan een kwalitatieve stad in plaats van blinde groei en het ontwikkelen en herontdekken van een heel eigenzinnige identiteit die zich langzaam maar zeker openbaart.

De kunstenaars van dit jaar sluiten daar feilloos bij aan: het is hoog tijd ook met deze andere vormen van Street Art kennis te maken. Er is zoveel meer! Houd uw ogen dus open in het centrum van Heerlen tijdens Cultura Nova, u zou zomaar een kunstwerk in wording tegen kunnen komen!

Heerlerbaan
In juni zal de ‘XXL-Gallery’ aan de Peter Schunckstraat (Heerlerbaan) uitgebreid worden met twee nieuwe XXL-murals van ruim 40 meter. Daarvoor nodigt curator Rafael Schacter topkunstenaars Aryz (ES) en Morgan Blair (USA) uit. Zij gaan in de tweede helft van juni aan de slag. Men is van harte welkom om de werkzaamheden te volgen.

Murals for Communities
Stichting Street Art gaat voor het eerst een internationale samenwerking aan met ‘Murals for Communities’. In samenwerking met Europese partners uit Litouwen (Kaunas) en Ierland (Waterford) gaat een gemengd team van kunstenaars uit die landen op drie plekken in Heerlen aan de slag om samen met bewoners een ontwerp te creëren en uit te voeren. Het project is een pilot, mogelijk gemaakt door het EU-programma Creative Europe.

In de aanloop naar Cultura Nova en tijdens het festival zelf, zal de Stichting Street Art ook communiceren over aankomende randactiviteiten die zullen plaatsvinden. Voor de laatste updates over de kunstenaars, projecten en activiteiten, volg:
www.instagram.com/stichtingstreetart
www.facebook.com/streetartfoundation

 

NIEUWS: Inmiddels zijn twee nieuwe murals onthuld op de Peter Schunckflats op Heerlerbaan.

Heerlen, mural capital of Limburg

Muurschilderingen maken Heerlerbaan nog mooier dan het al was!

Geplaatst door L1 op Dinsdag 23 juli 2019