Solus Amor

Recirquel Cirque Danse - Bence Vági

Extra voorstellingen op vrijdag 3 en zaterdag 4 september om 19:30 uur! Recirquel Cirque Danse – Bence Vági vervangt op deze dagen Théâtre Du Centaure.

Love Alone, Nu Ependo Tu, Nur die Liebe, Solo el Amor, Only Love, Solo L’Amore, Alleen Liefde 

Recirquel, Hongarije’s belangrijkste hedendaagse circusgezelschap, presenteert op Cultura Nova de Nederlandse première van Solus Amor. Een poëtische voorstelling op het snijvlak van klassieke en moderne dans en acrobatiek, die zich grotendeels hoog boven het podium afspeelt.  

Solus Amor is een nieuwe monumentale luchtproductie in de cirque danse-reeks van Recirquel, waarvan eerder tijdens Cultura Nova My Land te zien was. My Land was één van de best bezochte voorstellingen tijdens Cultura Nova 2019 en werd uitgeroepen tot de beste productie op het Edinburgh Fringe Festival, ’s werelds meest toonaangevende kunstfestival, en het Avignon OFF in Frankrijk. 

Over geloof en liefde, de natuur en het universum 

Voor de choreografie van Solus Amor tekent opnieuw de artistiek directeur van Recirquel, Bence Vági. Hij staat aan de wieg van de cirque danse, waarmee Recirquel wereldwijd, van Parijs tot Bogotá, Montréal en New York vele kijkers betovert. In Solus Amor brengt Vági op poëtische wijze verschillende manifestaties van liefde voor het voetlicht. De voorstelling roept een oerenergie op die ruimte en tijd overspant, mensen verbindt en zijn kracht haalt uit het hedendaagse verlangen naar natuur en wonderen.  

Bence Vági: “In Solus Amor hebben we het over grootse, serieuze onderwerpen, die iedereen op de een of andere manier aangaan. De voorstelling gaat over geloof en liefde, over de natuur en het universum. In plaats van mensen uit te sluiten, vertellen we ons verhaal in een vorm en taal die voor iedereen toegankelijk is.” 

Multidisciplinair luchtballet 

Solus Amor voert een waar ‘luchtballet’ uit voor de ogen van het publiek. Met sierlijke en lyrische dansbewegingen en adembenemende trucs tarten de acrobaten de wetten van de zwaartekracht. De originele muziek, het grandioze podium, het lichtontwerp en prachtige visuals omhullen het publiek en de dansers. In deze abstracte multidimensionale ruimte zijn voor het eerst niet alleen mensen maar ook dieren te bewonderen. Vanuit zijn wens om oervormen aan te spreken vond Vági de Zuid-Afrikaanse poppenspeler en poppentheaterregisseur Janni Younge – de absolute meester in zijn genre – bereid om voor Solus Amor een levensechte ijsbeer te bouwen. 

Solus Amor beleefde in oktober 2020 tijdens het Budapest Contemporary Arts Festival zijn wereldpremière.  

Tijdens Cultura Nova 2021 zal de Nederlandse première van deze voorstelling te zien zijn.

Credits
Concept en regie: Bence Vági
Muziek: Gábor Terjék en Edina Mókus Szirtes
Decor: Péter Klimó
Kostuums: Emese Kasz