Bonnefanten Pop-up Museum

Kahlil Joseph / BLKNWS

Voor het eerst staat het Bonnefanten met een pop-up museum op Cultura Nova. In een speciaal tentoonstellingspaviljoen is de indrukwekkende video-installatie BLKNWS van Kahlil Joseph te zien. BLKNWS (black news) bestaat uit twee naast elkaar geplaatste flatscreens, gemonteerd op een achtergrond in de vorm van een fotobehang. De schermen tonen afwisselend (social) mediafragmenten, muziekvideo’s, archiefmateriaal, nieuw geschoten beelden en nieuwsberichten die de kunstenaar zelf produceert. Zo realiseert Kahlil Joseph een ‘nieuwsuitzending’ waarin de grenzen tussen kunst, journalistiek, ondernemerschap en culturele kritiek vervagen; een kritische analyse van de wijze waarop raciale kwesties en storytelling botsen met informatiesystemen.

In afwijking van wat de mainstream nieuwszenders doorgaans presenteren, toont BLKNWS – dat veel lof oogstte op de Biënnale van Venetië in 2019 – vrijwel alleen actuele en historische beelden over de zwarte cultuur. Het werk toont een ontroerende, grappige en ambitieuze visie op hoe het medialandschap eruit zou zien als het niet zo wit en bevooroordeeld zou zijn, maar creatiever en vooral representatiever.

Iedere editie van BLKNWS heeft een permanente online verbinding met de studio van de kunstenaar, die het mogelijk maakt om in real time nieuwe content te ontvangen. Hierdoor ontstaat een eindeloos groeiende ‘nieuwsuitzending’, die uniek is voor iedere locatie waar het werk wordt getoond.

De Amerikaanse kunstenaar en filmmaker Kahlil Joseph is vooral bekend om zijn baanbrekende videoclips voor muzikanten als Kendrick Lamar, Flying Lotus en Beyoncé. Sinds 2015 maakt hij ook naam met zijn grootschalige video-installaties op het snijvlak van film, beeldende kunst, mode en muziek.

www.bonnefanten.nl