Planet Beethoven

Plasticiens Volants (FR) & philharmonie zuidnederland

Muzikaal en visueel spektakel ter gelegenheid van 250 jaar Beethoven

Cultura Nova, Parkstad Limburg Theaters  en de philharmonie zuidnederland sluiten het 250e geboortejaar van Beethoven samen af met Planet Beethoven. De muzikale en artistieke leiding van dit muzikale én visuele spektakel is in handen van Josep Vicent, die tijdens Cultura Nova 2018 de Carmina Burana dirigeerde. Het Franse theatergezelschap Plasticiens Volants, bekend om haar grote openluchtvoorstellingen met groteske ballonnen figuren, creëert met beeld- en videoprojecties het toneelbeeld. Deze bijzondere combinatie staat garant voor een absolute sensatie, waarbij klassieke muziek op een toegankelijke manier wordt gebracht. Een lust voor het oor én het oog. Open oren én ogen!

De muziek van Beethoven is 250 jaar na zijn geboortejaar nog altijd springlevend. Poëtisch, extatisch en vol dramatiek, maar bovenal barstensvol idealen en ongelofelijk mooi. “Muziek is de verbinder tussen het geestelijke en het zinnelijke”, zei Beethoven zelf. Juist die combinatie vieren we met een spektakel dat al buiten de concertzaal begint! Dirigent Josep Vicent: “We creëren een avontuurlijke reis door de highlights van Beethovens repertoire. Hij componeerde als het ware hymnes over culturen, met empathie en liefde voor de natuur. Die boodschap willen we overbrengen, waarbij zijn doofheid die zich meer en meer manifesteerde een oproep is aan iedereen om wat meer naar elkaar te luisteren.”

Credits
Dirigent Pieter-Jelle de Boer
Solist Daria van den Bercken
Muziek een selectie uit de symfonieën en pianowerken van Beethoven
Theatrale interventie en toneelbeeld Jean-Philippe Heremy en Marc Étieve (Plasticiens Volants)

Planet Beethoven is een coproductie van philharmonie zuidnederland & Plasticiens Volants i.s.m. Parkstad Limburg Theaters en Cultura Nova.