Papa’s liederen

Toneelgroep Maastricht

Ontroerend en muzikaal verhaal van de zoon van een gastarbeider

Speciaal voor Toneelgroep Maastricht schreef auteur Abdelkader Benali de monoloog Papa’s liederen. De tekst is gebaseerd op gesprekken die hij voerde met acteur Léon Ali Çifteci. Ali Çifteci kwam op zijn negende naar Limburg, toen zijn vader zijn slagersbestaan in Turkije verruilde voor een nieuw leven als gastarbeider in Nederland. In de ontroerende en muzikale voorstelling Papa’s Liederen gaat de acteur, gewapend met de Saz, op zoek naar zijn verhaal en dat van zijn vader. Tegelijkertijd schijnt hij zijn licht op de geschiedenis van zijn Limburg.

Ziekenhuis. Ali komt binnen. Zijn vader ligt op sterven. In de ziekenhuisgang, voor de deur naar de kamer van zijn vader treuzelt Ali om naar binnen te gaan. Afscheid nemen, hoe doe je dat? “Ik voel me een boom worden die wortels schiet in de aarde van het verdriet om daar vocht aan te onttrekken dat hem in leven houdt waarna de takken reiken naar de hemel, takken waar vogels op komen zitten op zoek naar voedsel. Die vogels, dat zijn de herinneringen.”

Zolang Ali verhalen kan vertellen, blijft zijn vader in leven. Herinneringen nemen hem mee naar vroeger. Uiteindelijk moet Ali afscheid nemen… maar als die stap eenmaal is gezet, dan is het verhaal voorbij.

Credits:

Met: Léon Ali Çifteci

Tekst: Abdelkader Benali

Regie: Sander van Egmond

Dramaturgie: Paul Slangen

Met dank aan Esther Linssen – Çifteci

Fotograaf: Stephan Vanfleteren

Toneelgroep Maastricht is altijd op zoek naar verhalen. Door de verhalen te vertellen van de mensen in de regio, maakt het gezelschap een verbinding met de grond waarop het gevestigd is. Tijdens Cultura Nova 2021 presenteert TGM vier verhalen over mensen die naar Limburg zijn gekomen om een nieuw leven op te bouwen. Drie verhalen kun je horen in podcastvorm, één verhaal zie je live op het podium. Op een intieme manier vertellen de makers over hun reizen, hun geboortegrond, over afscheid nemen en over het maken van een nieuwe start in een vreemde cultuur.

Papa’s Liederen is een coproductie i.s.m. Cultura Nova. Tijdens Cultura Nova 2021 zal de première van deze voorstelling te zien zijn.

Reportage op L1

Michel Sluysman over Papa’s Liederen

Trailer

Hertog Zout & Toneelgroep Maastricht – Ik ben hier

Drie intieme en persoonlijke gesprekken met nieuwkomers uit de regio Maastricht

In de podcast Ik ben hier gaat Letizia Rompelberg, artistiek leider van Hertog Zout, in gesprek met vier nieuwkomers uit de regio Maastricht. Zij vertellen over hun leven en wat hen heeft doen besluiten hun geboortegrond te verlaten. “Ik heb er eigenlijk nog nooit op deze manier over gepraat. En het is zo belangrijk voor mij. Ik voel dat ik wil dat iedereen dit weet. Jij bent mijn stem. Deze podcast geeft mij een stem om dit te zeggen”, vertelt Wessam Al Halabi (36). Zijn relaas is één van de vier verhalen uit de podcast. Naast Wessam vertellen ook Hamada Aljarrah (23), Yasmin Shkair (46) en Tala Braik (17) hun verhaal.

De reis die de nieuwkomers moesten maken om hier te komen, was niet altijd gemakkelijk. Hamada: “Ik moest eerst uitzoeken welke smokkelaars eerlijk zijn. Of ja, eerlijk. Een soort van eerlijk.” De smokkelaar van Wessam beloofde dat er maximaal 35 mensen op zijn boot zouden zijn. Het werden er 65.

Ik ben hier, een coproductie van Hertog Zout en Toneelgroep Maastricht, is te beluisteren via de QR-codes of de bekende streamingplatforms zoals Spotify en Apple podcasts.

Hertog Zout & Toneelgroep Maastricht

Met Wessam Al Halabi, Hamada Aljarrah, Yasmin Shkair en Tala Braik

Idee en regie Letizia Rompelberg

Geluidseditor: Bram Schouw