Opening nieuw Station Heerlen

PROGRAMMA:
  • 12.00 uur: Concert Rosanne Philippens en Domo Emigrantes, op het Spoorplein
  • 13.45 uur: Start feestelijke parades vanaf Pancratiusplein-Noord en De Pyler-school (hoek Meezenbroekerweg en L.T.M.-weg)
  • 15.00 uur: Diverse optredens en activiteiten rondom het station

Met concert van Rosanne Philippens en Domo Emigrantes: Viva l’Italia!

Cultura Nova daagt uit, prikkelt, verrast en boeit! Geen wonder dat het Maankwartier en het festival elkaar al jaren opzoeken. Dit jaar met een heel speciale reden: de opening van het nieuwe station van Heerlen. Het nieuwe station is al op 5 augustus in gebruik genomen. Het openingsfeest vindt plaats op zaterdag 31 augustus: dan is de zomervakantie voorbij en zorgen Cultura Nova en het Maankwartier samen voor het sensationele programma. Dit start om 12.00 uur met een concert door violiste Rosanne Philippens en mediterrane muziek van Domo Emigrantes met aansluitend de openingshandeling. Om 13.45 uur vertrekken twee kleurrijke parades – met o.a. figuren van Plasticiens Volants en sambabands – aan weerszijde van het station om de opening feestelijk in te luiden. Het station blijft gedurende alle feestelijkheden gewoon geopend en toegankelijk voor reizigers.

Opening station en feestelijke stoet met sambamuziek en Plasticiens Volants

Om 13.45 vertrekken er twee feestelijke parades, met sambamuziek van o.a. Diversão!, vanaf twee locaties: (1) Pancratiusplein Noord en (2) De Pyler-school op de hoek van de Meezenbroekerweg en de L.T.M.-weg. Hierin worden ook de bewoners van het stadsdeel GMS betrokken. Publiek worden verzocht op een van de twee locaties te verzamelen en in een feestelijk stoet mee te lopen. De twee parades komen uiteindelijk bijeen en voegen zich samen tot een groot feest, waarin wederom een rol voor Rosanne Philippens weggelegd zal zijn.

Het feestgedruis wordt naast meeslepende sambamuziek begeleid door de ballonfiguren van het Franse gezelschap Plasticiens Volants, inmiddels een Heerlense publieksfavoriet. Plasticiens Volants staat bekend om een betoverend spel met gigantische, sprookjesachtige ballonfiguren. Dit imposante straattheatergezelschap is geen onbekende van Cultura Nova. Afgelopen jaar nog vulden ze de binnenstad van Heerlen en het Burg. Van Grunsvenplein met een luchtdierencircus en bonte, opblaasbare bloemen en planten in een ‘Jardin Fantastique’. Het belooft weer een kleurrijke vertoning te worden!

Rosanne Philippens

Violiste Rosanne Philippens en haar vrienden van Domo Emigrantes trappen het openingsgebeuren om 12.00 uur af en geven een concert op het Spoorplein, de ingang van het station. Onder de noemer ‘Viva l’Italia!’ spelen zij onder andere ‘La Foglia’ van Vivaldi en enkele tarantella’s van Paganini gecombineerd met traditionele Italiaanse volksmuziek. Rosanne Philippens is de artist in residence van Parkstad Limburg Theaters. De opening van het station is tevens het begin van haar concertreeks gedurende de residency bij PLT.  Ze begon op driejarige leeftijd met viool spelen. In 2009 behaalde ze aan het Koninklijk Conservatorium haar diploma summa cum laude en vervolgde haar studie aan de Hans Eisleer Akademie in Berlijn, waar ze in 2014 haar master haalde met de hoogst mogelijke cijfers. Philippens won het Nationaal Vioolconcours (Amsterdam Concertgebouw 2009) en het Internationale Violin Wettbewerb Freiburg (2014). Ze werkte samen met diverse gerenommeerde dirigenten, zoals Yannick Nézet-Séguin en soleerde in vele orkesten, zoals het Barcelona Symphony Orchestra. We zijn dan ook trots Rosanne Philippens hier in Heerlen te mogen verwelkomen!

Muziek en Dans

Na 15.00 uur zijn er nog tal van andere optredens. Zo organiseert SCHUNCK* Muziek en Dans tal van optredens in het Park Zuid aan de Saroleastraat en treedt Popkoor Thirdwing op het Maanplein op. Op zondag 1 september organiseren Visit Zuid-Limburg en Centrumorganisatie Heerlen Mijn Stad in het kader van de opening ook nog tal van activiteiten voor het hele gezin.

Nieuw station Heerlen in het hart van het Maankwartier

Met het nieuwe station komt er een einde aan de tijdelijke situatie die zo’n zeven jaar duurde. Reizigers ruilen het tijdelijk station in voor een nieuw ontvangst- en vertrekpunt vanuit de mooie, ruime stationshal en perrons. Het nieuwe station van Heerlen ligt in het hart van Maankwartier en is misschien wel het mooiste station van Nederland. Dit prachtige OV-knooppunt van Zuid-Nederland verdient uiteraard een officiële opening met het nodige spektakel.