Onthulling kunstwerk VIAVIA

Donald van Schilt

Sinds 1977 zijn in het Thermenmuseum in Heerlen de goed bewaarde restanten van een Romeins badhuis te zien. Na grondig onderzoek en restauratie, blijkt dit het oudste stenen gebouw van Nederland te zijn. Een uniek archeologisch rijksmonument van nationale allure. En dat staat in Heerlen! Daar mogen we trots op zijn.

De Romeinen waren pioniers en stonden bekend om hun innovatieve aanpak. Om dit topstuk naar behoren te beheren, behouden en inspirerend te presenteren voor een groot publiek is een nieuw gebouw noodzakelijk. Met het nieuwe Romeins Museum bouwen we aan de toekomst van de stad Heerlen. Wij ontsluiten het Romeins verleden op een unieke wijze, het drieluik VIAVIA is hierin de eerste aanzet.

Samen bouwen aan een toekomst, niet door het verleden los te laten maar door van het verleden te leren, het te omarmen en het/erop door te ontwikkelen. Ook door te dromen en innovatief te durven denken. Alleen zo kun je de toekomst goed vormgeven.

‘VIAVIA’

De naam ‘VIAVIA’ is afgeleid van de twee via’s die elkaar kruisen, Via Belgica en Via Traiana. Op dit kruispunt is zo’n 2000 jaar geleden een badhuis gebouwd. Uit dit badhuis ontstond Coriovallum wat nu nog bestaat: Heerlen. ‘Via via’ kennen we ook als uitdrukking om aan te geven hoe je verder komt, van het ene punt naar het andere punt. Letterlijk én figuurlijk. Dit past bij Heerlen, een stad in beweging.

De Romeinen waren pioniers. Voor ons nu geschiedenis maar destijds werd er met grote ogen gekeken naar hun innovatieve aanpak. Ze creëerden de fundamenten van onze samenleving, we bouwen er dankbaar op verder. Dit doen we met dezelfde innovatieve blik op de toekomst.

In het drieluik wordt het verhaal verteld van het Thermenmuseum, gecombineerd met de stad Heerlen. Zonder verleden bestaat er geen heden, van daaruit kijken we naar de toekomst. In het eerste doek wordt gefocust op de ontdekking van het Romeinse badhuis, de opgravingen en het ontstaan van het Thermenmuseum in Heerlen. De gebruikte beelden in het kunstwerk ademen het verleden, de manier hoe ze verwerkt zijn is raw/urban/hedendaags en de toevoeging van AR is innovatief. Het laat iedere keer iets nieuws zien. Het roept op om verder te kijken, om vanuit verschillende perspectieven naar het doek te kijken. Je kan virtueel tussen de verschillende lagen kijken, het is net archeologie.

Het tweede doek wordt onthuld op 3 oktober 2021 en het derde doek op 31 oktober 2021.

OVER DE KUNSTENAAR DONALD VAN SCHILT

Zijn kunst laat zich het best omschrijven als mixed media collages. Architectuur, muscle cars, typografie, tatoeages en iconen uit het verleden zijn de onderwerpen die Donald van Schilt triggeren. Dit zie je terug in zijn kunst waarin een combinatie van verschillende afbeeldingen en materialen een semi-abstracte compositie vormen. Zijn collages kenmerken zich door een rauwe ‘urban’ uitstraling. Het gebruik van verschillende materialen zoals papier, karton en hout geven het een authentiek karakter. Beeldmateriaal wordt digitaal bewerkt en samengevoegd tot de juiste compositie. Voor de uiteindelijke uitvoering gebruikt hij technieken als print, graffiti, zeefdruk en acryl op karton en canvas.

In 2020 is hij gaan experimenteren met augmented reality (AR). Op deze manier kan hij de lagen in zijn collagestijl meer diepte geven en zo de kijker de mogelijkheid geven om meer te ontdekken.