ONDERPAND

(h)ear (NL)

Een ondergronds hoorspel met aandacht voor 75 jaar bevrijding in Limburg.

Ieder jaar staan wij op 4 en 5 mei stil om de oorlogsslachtoffers en de bevrijding van Nederland te herdenken. Maar voor Heerlen kwam op 17 september 1944 al een eind aan de Duitse bezetting. Dit moment gaan we op verschillende manieren herbeleven. Duik je mee in het ‘ONDERPAND’?

‘ONDERPAND’ neemt je mee op een auditieve reis in de vorm van een hoorspel waarin tekst en geluid de hoofdrol spelen. Met aandacht voor emoties als angst, pijn en verdriet, maar ook saamhorigheid en vreugde gaan we mee in het verhaal van oorlog en bevrijding. Zoals vele gezinnen voor ons dat gezamenlijk deden in tijden zonder luxe communicatiemiddelen. Daar waar onderduikers en schuilende mensen elkaar vonden: ondergronds.

De voorstelling vertelt over het ontstaan van oorlog als middel om politieke koersen te rechtvaardigen. Maar het gaat ook over het menselijke, van banaliteit tot heldendom. Via een verteller worden we kriskras door onze (recente) geschiedenis gevoerd. En soms worden we daarbij op het verkeerde been gezet…

Goed om te weten

Deelnemers moeten zich 10 minuten voor aanvang melden in het Royal Theater. De locatie van de voorstelling is niet geschikt voor mindervaliden. Er wordt aanbevolen geen al te nette kleding en schoenen te dragen. De ruimte kan zowel vochtig als stoffig zijn!