Om de hoek woont een struik

Hendrik Kegels en Sonja van Ojen

Een (miniatuur)stad tot leven. De dag breekt aan …

Om de hoek woont een struik is een voorstelling voor alle leeftijden. Theatermakers Sonja van Ojen en Hendrik Kegels brengen door middel van een zelfgebouwde maquette een miniatuurstad tot leven. De dag breekt aan, een vuilnisbak waait om, een plastic zakje raakt verstrikt in de takken van een boom, een duif poept op het standbeeld, de krokussen gaan open. 

Een woordeloos schouwspel 

Sonja & Hendrik wonnen in 2020 de BNG Bank Theaterprijs voor het concept van Om de hoek woont een struik. Zij zetten in deze voorstelling niet de mensen, maar alle andere inwoners van de stad centraal. Zo spelen de Esdoorn, de Lantaarnpalen, het Openbare Toilet, de Schoorsteen, de Kevers onder de tegels en de Kiosk op het plein de hoofdrol. Dit woordeloze schouwspel wordt begeleid door een filmische soundtrack. 

Over de makers 

Sonja & Hendrik maken conceptueel beeldend theater voor alle leeftijden. Hun werk is fantasierijk, soms absurdistisch, en wordt gekenmerkt door een speelse, soms haast naïeve beeldtaal. Met fantasie als werktuig nodigen ze het publiek uit om dichter bij het andere te komen. 

Sonja van Ojen en Hendrik Kegels studeerden in respectievelijk 2019 en 2018 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Samen maakten ze eerder de voorstelling Phantom Island. Het duo is verbonden aan het Makershuis Tilburg en start in het najaar van 2021 een vierjarig talenttraject bij Stip jeugdtheaterproducties. 

Om de hoek woont een struik is een coproductie i.s.m. VIA ZUID en Cultura Nova. Tijdens Cultura Nova 2021 zal de première van deze voorstelling te zien zijn.

Credits: 

Concept, maquette en uitvoering: Sonja van Ojen en Hendrik Kegels
Dramaturgie: Pol Eggermont
Houten constructie: Vincent van Ojen 

Eindregie: Lisa Schamlé
Licht: Thomas Claessens
Muziek: Frederik de Clercq 

Ondersteuning maquette: Dominique van de Zande, Wieke van Rosmalen en Vincent van Ojen
Coaching: Ilrish Kensenhuis
Coproductie: Makershuis Tilburg en Festival Cement
Mogelijk gemaakt door: Amarte fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Bank Theaterprijs, Gravin van Bylandt Stichting, Gemeente Helmond en Brand Cultuurfonds Limburg