Night Shift

Collectief RaTSMoDee  

Op woensdag 1 en zaterdag 4 september zullen er om 20.30 uur gratis rondleidingen zijn. Hier zijn via deze pagina tickets voor te bestellen. Vertrek vanaf de posterzuil in het midden van het festivalplein (Burgemeester van Grunsvenplein). De tickets zijn gratis.

Veertien leegstaande winkelpanden in het centrum van Heerlen zijn tijdens Cultura Nova het decor voor Night Shift. Een project met 14 presentaties op het snijvlak van theater en beeldende kunst van kunstenaarscollectief Ratsmodee.

Night Shift is een project met een dag-en-nacht ritme, waardoor er verschillende perspectieven op de werken ontstaan: het gebruik van licht en duisternis is een verbindende factor tussen de veertien presentaties. Iedere locatie is anders; soms zijn er restanten te vinden van een interieur, soms van een gestaakte verbouwing en soms is het een kale witte ruimte. Al deze factoren zijn van invloed op het werk dat ontstaat en de ervaring daarvan.

Night Shift bevindt zich op het snijvlak van theater en beeldende kunst. Theater toont geen werkelijke feiten maar fictieve feiten. Het doel van zo’n (re-)constructie is – vaak – het tonen van andere schakeringen. Op een vergelijkbare en poëtische wijze gaat RaTSMoDee te werk: Night Shift laat zich lezen als een tegenhanger van de alledaagse realiteit in het stadscentrum van Heerlen.

Gesprekken en tours

Night Shift wil in gesprek gaan met het publiek en op basis van reflectie de individuele werken en het project als geheel duiden. Dit zal onvermoede associaties en nieuwe betekenissen genereren. Deze gesprekken vinden plaats tijdens regelmatige tours. Voor verdere informatie over de werken kunt u via Greylight Project´s RADIO LIMA een audiotour beluisteren. De link vindt u op de website van Greylight Projects en de QR codes op de route.

  • Klik hier om de plattegrond te bekijken met daarop de deelnemende winkelpanden.
  • Klik hier voor de audio tour.
  • Klik hier voor algemene informatie.

Night Shift is gedurende het hele festival te bezoeken van 12.00 tot 00.00 uur.

Deelnemende kunstenaars: Rune Peitersen & Mikica Andrejic, Peter Bouwmans, Wouter Huis, Gerard Koek, Gert-Jan Prins, Iris Bouwmeester & Dyane Donk, Josephine Kaepellin, Griet Menschaert, Laurent Malherbe, Sabine de Graaf, Karin Arink & Renée Kool, Priscila Fernandes en de Tekenkingz. Met een tekstbijdrage van Harry van Boxtel.

Night Shift is een coproductie i.s.m. collectief Ratsmodee, Greylight Projects en Cultura Nova.

Met dank aan: Boekhandel van der Velden – van Dam, Boek & Offermans Makelaars, stichting Weller Wonen, VOC Vastgoed OntwikkelingsCentrum, Jongen Projectontwikkeling, Ruijters woningmakelaars, Vaessen Juweliers, ‘PAND, Ewout Schins, Levanto/In2YourPlace, Mohammed Yaasiin en Rignald Winkellaar, Walther Vastgoed, Gemeente Heerlen, Cultura Nova, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Stokroos, #TOKTOK en alle deelnemende kunstenaars.