Linden

Intro in Situ / Germaine Sijstermans

Linden kan worden omschreven als ‘indeterminate music’: toonmateriaal en aanwijzingen zijn gegeven, maar de muziek ontstaat door de initiatieven en reacties van de musici onderling. Iedere uitvoering toont één van de oneindig vele manieren waarop het stuk kan uitpakken.

De muziek van Germaine Sijstermans gaat uit van luisteren in stilte als grondtoon. Het toonmateriaal is abstract, de uitwerking organisch. De musici laten de muziek ontvouwen door naar elkaar te luisteren en te communiceren vanuit verschillende werelden van klankmateriaal. De installaties die zij daarbij maakt, creëren een transparante, tijdelijke fysieke vorm, die de persoonlijke beleving kleurt en zich laat kleuren. Zoals Sijstermans de klanken in haar muziek op een abstracte manier gebruikt, maakt zij in haar installaties op abstracte wijze gebruik van herkenbare, eenvoudige materialen en licht. De installaties vullen zo de ruimte aan of wijzigen haar zonder deze te verstoren.

Een tijdelijke wereld

Linden ging in augustus dit jaar in première in Berlijn. Sijstermans maakte de compositie in opdracht van Ensemble Möbelgruppe voor hun concertprogramma Solastalgia met werken van componisten wiens werk betrekking heeft op de omgeving en natuur. Voor Cultura Nova ontwerpt Sijstermans een installatie waarin het werk nog beter tot zijn recht komt en die de musici en het publiek deelgenoten maakt in een tijdelijke wereld met steeds veranderende muziek. De essentie van de natuurlijke geluiden in de omgeving van de uitvoeringsplek worden meegenomen in de uitvoering, waarmee zich een collectieve herinnering van persoonlijke ervaringen met de lokale natuur ontvouwt.

Intro in Situ
Intro in Situ is een vooruitstrevend huis voor hedendaagse muziek en klankkunst. Al 35 jaar maakt Intro – vanuit Maastricht – ruimte voor de creatie van muziek (van Gregoriaans tot hiphop, gestileerde natuurklanken en filmmuziek), de ontwikkeling van makers en wetenschappelijk onderzoek naar de rol van muziek in de maatschappij. Sinds 2020 geven drie componisten – Angela de Weijer, Germaine Sijstermans en Rutger Muller – door hun werk en onderzoek richting aan Intro in Situ’s artistieke koers. Intro’s motto pushing the boundaries between sound and space is hen op het lijf geschreven.

 

Uitvoering
Ensemble Möbelgruppe
Michiko Ogawa (klarinet)
Rishin Singh (trombone)
Eric Wong (elektrische gitaar)
Marcus Kaiser (cello)

Linden is een coproductie i.s.m. Intro in Situ en Cultura Nova en is gemaakt met steun van Fonds Podiumkunsten.