La Grande Invasion, gigantische fantasiefiguren

Plasticiens Volants (FR)

Tijdens de 2e helft van festival Cultura Nova wordt het centrum van Heerlen ingenomen door gigantische figuren van het Franse gezelschap Plasticiens Volants. Van 1 t/m 5 september vindt La Grande Invasion plaats; deze ‘route fantastique’ wordt speciaal voor Heerlen samengesteld. Het is een vrolijke tentoonstelling op de schaal van de stad, die op burleske en poëtische wijze tot leven zal komen. Op zes locaties in Heerlen komen de fantasierijke figuren van Plasticiens Volants te staan: bij Schunck op de Bongerd, op het Pancratiusplein Noord voor de Schelmentoren, in het Romeins Kwartier tegenover het Thermenmuseum, bij het Royal Theater naast het Maankwartier, bij de Brightlands Smart Services Campus in de tuin van het ABP en op het festivalplein; Burgemeester Van Grunsvenplein. Via QR-codes krijgt men uitleg. Om dit project te realiseren werkt Cultura Nova samen met Ondernemersfonds Heerlen, IBA Parkstad en Heerlen Mijn Stad. Uiteraard is de route gratis te volgen, van woensdag 1 tot en met zaterdag 4 september van 12.00 tot 19.00 uur en op zondag 5 september van 11.00 tot 18.00 uur.

De stad wordt getransformeerd, gigantische ballonnen-figuren staan op pleinen en straathoeken, enorme dieren verschijnen uit ramen, de pleinen veranderen in feestelijke expositieplekken. De stad hult zich vijf dagen in vrolijke fantasie. Stel je Godzilla voor die naar het centrum van de stad lijkt te lopen, met zijn poot rustend op een auto, een reusachtig fresco in reliëf geïnspireerd op het werk van Leonardo da Vinci bij het Romeins kwartier, een reusachtige Octopus tegen Schunck aan, niet ver van de viskraam of een grote pop die tegen een gevel leunt met z’n eigen afbeelding en waarvan zijn hoofd tot op de derde verdieping van de Schelmentoren reikt.

Het Franse gezelschap Plasticiens Volants is geen onbekende in Heerlen. Reeds enkele malen waren ze met hun voorstellingen te gast bij festival Cultura Nova. Er zijn zelfs ballonnen-figuren voor Heerlen gemaakt. Godzilla is daarvan een mooi voorbeeld. Nu wil het festival in het kader van haar 30ste editie en bij de start van het IBA Expojaar een tentoonstelling in de openlucht creëren met Plasticiens Volants. Een route door de stad langs een aantal markante plekken. Het publiek kan zelf (in de eigen bubbel) van de ene locatie naar de andere lopen.

Met dank aan:

IBA Parkstad

Heerlen Mijn Stad

Ondernemersfonds Heerlen

Verboom Autorecycling Heerlen