Heerlen gehoord – echo’s tussen toen en nu

(h)ear & Historisch Goud (NL)

In nauwe samenwerking met stadshistoricus Michel Lemaire van Historisch Goud heeft klankkunstenaar Mike Kramer een geluidswandeling samengesteld. En route wordt via gesproken woord een deel van de Heerlense geschiedenis verteld, afgewisseld door klanken van ‘het Heerlen van nu’.

Beleef een geluidservaring langs verborgen en verrassende locaties in en rond het centrum van Heerlen en ervaar de geluiden van de stad, die veelal niet te horen zijn of zelfs buiten gehoorbereik liggen. Niet de gebruikelijke geluiden van het dagelijkse leven maar de innerlijke resonantie van objecten en ruimtes wordt onderzocht en ‘aan het licht gebracht’. Denk aan de ondergrondse wereld van de voormalige stationstunnel en geluiden uit een ver verleden, maar ook verborgen muziek bij SCHUNCK* en de resonantie van stroomhuisjes begeleiden je op de route. Tijdens de geluidswandeling zal op narratieve wijze verteld worden over de geschiedenis van de betreffende plek. Verleden en heden worden zo samengebracht tot een nieuwe ervaring.

Tien spannende plekken
De route wordt in groepjes van 10 personen afgelegd. Elke deelnemer krijgt hiervoor een eigen audio headset. Vanuit het startpunt bij het Nederlands Mijnmuseum wordt een tiental spannende plekken bezocht in en rond het centrum, met een uniek karakter aan geschiedenis en geluid. Zoals de beruchte voormalige passagierstunnel (nu ‘verstopt’ onder het Maankwartier), de crypte van de Pancratiuskerk en het Tempsplein.

www.h-ear.org