HAAT

Silke van Kamp

Als het kwaad in ons allen sluimert, wat is er dan nodig om het wakker te maken?

Voel je ook soms een perverse nieuwsgierigheid opborrelen om een kijkje te nemen in het kamp van de vijand? In HAAT bestaan meerdere wereldbeelden naast elkaar in één ruimte. Met bloeddorstige overtuiging kruipt een groep vurige acteurs in de huid van verschillende extremisten met verschillende wereldbeelden. Are you ready to step into their echo-chambers?

De meesten van ons worden het liefst gerustgesteld met de belofte dat we deugen en het geloof dat er nou eenmaal ‘een paar rotte appels’ bestaan. Kortom: dat we in essentie goed zijn. Maar wat nou als goed en kwaad niet bestaan en er slechts mechanismes zijn waar we in kunnen trappen en groepsprocessen waar we ons in kunnen verliezen? In HAAT maakt Silke van Kamp – geïnspireerd door onder andere Philip Zimbardo’s Stanford prison experiment – zichtbaar hoe groepen door maatschappelijke processen steeds weer herschikt worden, tot er mensen buiten de boot vallen. Deze outsiders worden in al hun radicaliteit aan het woord gelaten, om erachter te komen of hun radicale woede niet ook in elk van ons sluimert. Hoe dun is de huid van onze beschaafdheid en onder welke omstandigheden kookt ons bloed al snel van woede? Met humor, nieuwsgierigheid en scherpe vragen wordt in HAAT een poging gedaan om de wortels ervan bloot te leggen.

 

Silke van Kamp

Regisseur en theatermaker Silke van Kamp studeerde in 2018 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar afstudeerjaar maakte ze met steun van VIA ZUID de voorstelling Chimo Zei Lila, waarvoor ze genomineerd werd voor de BNG-Bank Theaterprijs 2019. Haar volgende voorstelling ZUSJE oogstte eveneens lof en  werd in 2020 hernomen.

Silke brengt actuele thema’s en taboes op directe wijze over op haar publiek. In haar werk onderzoekt ze hoe het individu zich tot de massa verhoudt. Ze stelt sociale constructen aan de kaak en legt maatschappelijke dynamieken bloot. Met haar acteurs creëert ze levensechte personages van vlees en bloed. Haar werk is rauw en indringend, maar gelaagd en gevleugeld met humor. HAAT is de eerste voorstelling die zij maakt onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam, in co-productie met VIA ZUID en Jonge Harten.

 

VIA ZUID – Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

VIA ZUID steunt jonge podiumkunstenaars op weg naar de professionele beroepspraktijk. In en vanuit Limburg. Samen met partners als Cultura Nova krijgen talentvolle makers de kans de wereld te verrassen en verrijken met hun voorstellingen en projecten.

Credits
Regie Silke van Kamp
Tekst Yentl van Stokkum
Spel Marieke Giebels, Michael Muller, Jip van den Dool, Isabelle Kafando e.a
Dramaturgie Jip Vuik
Productie Productiehuis Theater Rotterdam
Coproductie Jonge Harten, VIA ZUID

 

HAAT is een coproductie i.s.m. Via Zuid en Cultura Nova