Ambient festival IN A ROOM (16+)

(h)ear i.s.m. Intro in Situ

Tijdens Ambient festival IN A ROOM spelen Dirk Serries (BE), Distant Fires Burning (BE), Anne Wellmer (DE) en Red Magnet (NL). Alle vier zijn zij diep geworteld in muziekgenres als ambient, drone- en experimentele muziek.

 

De naam IN A ROOM is gefilterd uit de titel van het baanbrekende werk I am sitting in a room van componist, schrijver en beeldend kunstenaar Alvin Lucier. In 1969 maakte hij voor het eerst gebruik van zijn opgenomen stem, inclusief oneffenheden. Vervolgens speelde hij de opname af en nam deze weer op. Door deze handeling meermaals te herhalen, ontstond een afwijkende variant.

Het gebruik van de ambient karakteristieken tijdens het opnemen en de dronefrequenties die gaandeweg ontstonden, zijn de belangrijkste componenten van Minimal music. Tijdens IN A ROOM zullen deze muzikale componenten de leiding voeren. Tegelijk dient de titel ook als metafoor voor de ontstane relatieve stilte in de turbulente coronatijd. Men trok zich terug, fysiek, mentaal of beiden – IN A ROOM. En zo pleit IN A ROOM ook voor een meer kalme, minder verdeelde houding t.o.v. elkaar. Noem het rust, ontspanning, contemplatie. Ambient is een muziekgenre waarin we dit allemaal weten te vinden.

 

LINE-UP

 

Dirk Serries (BE)

Dirk Serries (vidnaObmana, Fear Falls Burning) componeert muziek op het raakvlak tussen ambient en Minimal music, met de nadruk op isolationisme en organische ambient. Hij heeft met talloze artiesten samengewerkt; de bekendste daarvan is Steve Roach. Tegenwoordig beweegt Serries zich binnen de Jazz impro.

 

Distant Fires Burning (BE)

Distant Fires Burning (Doorchaser) is een project van Gert De Meester (The Seven Laws of Woo, The Mental Attack). Zijn muziek is minimalistisch en de ambient lagen, die langzaam in elkaar overgaan, ademen soms de ijle sfeer uit die bijvoorbeeld van Johann Johannsson bekend is. Maar hij kan ook verrassen met electro-trance en jazzritmes, groovy bass tunes, pianoaanslagen en fluit.

 

Anne Wellmer (DE)

Anne Wellmer is een Duitse geluidskunstenaar, componist en performer. Als improviserend musicus bespeelt ze verschillende analoge elektronische instrumenten en laptops. Onder haar werk bevinden zich performances, installaties, radiokunst en muziek voor dans en theater.

 

Red Magnet (NL)

Red Magnet is het solo Drone/Soundscape/Dark Ambient project van geluidskunstenaar Leon Spek. Hij nodigt de luisteraar uit om muziek te ervaren als een organische, constant veranderende structuur. Tijd en timbre worden vloeiend en evolueren op onbekende tempo’s in een onvoorstelbare tijd.

http://www.leonspek.nl/redmagnet.html