Exorcism

Intro in Situ / Rutger Muller

Schommelend tussen meditatieve gongs en overweldigende speedcore ritmes verkent Rutger Muller de mogelijkheid van een uitdrijvingsritueel (exorcisme) tijdens een underground clubnacht.

Electro-akoestische componist Rutger Muller combineert in Exorcism new age, dark ambient en extreme clubmuziek. Hij is gefascineerd door het op technologische wijze abstraheren van spirituele en instrumentale tradities. Door middel van sampling, sound design en samenwerkingen met akoestische instrumentalisten, creëert hij een hedendaagse, mystieke klankwereld die balanceert op kalmerende drones en hypnotiserende ritmes. Deze contrastrijke esthetiek daagt de huidige staat van clubs uit qua concentratie van de luisteraars en verfijning van instrumentale dynamiek.

Op het snijvlak van ritueel en verlies van controleRitmische trance kent vele vormen, van hypnotiserend, psychedelisch en sensueel tot agressief. Al deze vormen van trance hebben één ding gemeenschappelijk: de groove of voorspelbaarheid. Wat als we deze groove (bijna) volledig loslaten? Wat als de ritmes zo snel en chaotisch worden dat we ze niet meer op een rationele manier kunnen bevatten? Kunnen we onze lichamelijke rituelen en uitdrukkingen ontwaren vanuit deze chaos? Exorcism daagt je uit om via het paradoxale gebruik van controle (ritueel) nieuwe manieren van improvisatie te ontdekken (verlies van controle).

Componist Rutger Muller en performancekunstenaar André Chapatte onderzoeken of de vrijheid van  een underground-club verder reikt dan de hypnose van stabiele ritmes. Hiervoor ontwikkelden ze een multi-sensorische omgeving waarbinnen meditatieve elementen langzaamaan overweldigd worden door extreem snelle speedcore-klanken, welke alleen dansbaar zijn door zich te (leren) verliezen in instabiliteit, chaos.

Intro in Situ

Intro in Situ is een vooruitstrevend huis voor hedendaagse muziek en klankkunst. Al 35 jaar maakt Intro – vanuit Maastricht – ruimte voor de creatie van muziek (van Gregoriaans tot hiphop, gestileerde natuurklanken en filmmuziek), de ontwikkeling van makers en wetenschappelijk onderzoek naar de rol van muziek in de maatschappij. Sinds 2020 geven drie componisten – Angela de Weijer, Germaine Sijstermans en Rutger Muller – door hun werk en onderzoek richting aan Intro in Situ’s artistieke koers. Intro’s motto pushing the boundaries between sound and space is hen op het lijf geschreven.

Met steun van Stichting Dioraphte.

 

EXORCISM is een coproductie i.s.m. Intro in Situ en Cultura Nova. Met dank aan Betahuis Heerlen