Exorcism

Rutger Muller

Is exorcisme een (extreme) vorm van meditatie? Als de gecontroleerde stilte van yoga en meditatie ons in verbinding kunnen brengen met het ’niets’, kunnen we dan door ongecontroleerde (lichamelijke) chaos het ‘alles’ beter leren begrijpen? Welke rituelen kunnen ons in die staat brengen? En waarom hebben we de gecontroleerde orde van (sociale) rituelen nodig om onszelf ongecontroleerd te kunnen laten gaan?

Electro-akoestische componist en muzikant Rutger Muller en danser Nathaniel Moore onderzoeken in Exorcism of de vrijheid van  een undergroundclub verder reikt dan de hypnose van stabiele ritmes. In een omgeving waar meerdere zintuigen worden aangesproken, maken meditatieve elementen langzaamaan plaats voor extreem snelle speedcore-klanken. Die alleen dansbaar zijn als de danser zich (leert) verliezen in instabiliteit, chaos.

Een gong speelt – als symbool voor yin en yang – een centrale rol in het stuk. Wat tegenstrijdig lijkt, kan ook worden ervaren als aanvullend. De gong drukt dit uit door een stabiele klank te verenigen met complexe boventonen.

Exorcism is een coproductie i.s.m. Intro in Situ en Cultura Nova. Tijdens Cultura Nova 2021 zal de première van deze voorstelling te zien zijn.

Klik hier om een kijkje te nemen op de website van Rutger Muller.