EMERGO

Zorba Huisman i.s.m. In2yourplace

Filmportret #1 – Jeff

Filmportret #2 – Cheyenne

Filmportret #3 – Niels

Filmportret #4 – Eliza

Filmportret #5 – Luc

Regisseuse Zorba Huisman maakte vijf intieme filmportretten van vijf individuen, die verbonden zijn aan In2YourPlace: een ontmoetingsplek waar jongeren met een bijzondere achtergrond elkaar vinden en ondersteunen. Waar ze zorgeloos zichzelf kunnen zijn en lief en leed kunnen delen. Waar ze aan de hand van praatgroepen, activiteiten en een openbare vrije inloop elkaar ontmoeten in het hart van Heerlen.

In EMERGO (Ik kom boven) delen zij hun verhaal, het gemoed waarin ze verkeren. Ze uiten zich in woord, zang of dans. Stuk voor stuk vertonen de deelnemers in korte filmische miniaturen de verscholen kracht waarmee ze persoonlijke tragedies te boven komen.

Zorba Huisman (1996), opgegroeid in Heerlen, studeerde dit jaar af aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Ze maakt zowel theater als film. In het kader van een talentontwikkelingstraject is ze als regisseur verbonden aan het artistieke team van Toneelgroep Maastricht. Huisman heeft twee documentaires op haar naam staan. Claiming to be the Original (2018) is een persoonlijk portret over hoe haar moeder de klassieke gitaar noodgedwongen moest ruilen voor iets anders. In Brieven aan de Hemel (2020) spreekt ze met de zeven kinderen van haar opa, kunstschilder Aad de Haas. Brieven aan de Hemel is genomineerd voor beste korte documentaire op het Limburg Film Festival 2021.

De filmportretten die Zorba Huisman maakte in samenwerking/coproductie met In2yourplace, L1 en Cultura Nova worden tijdens het festival van maandag 30 augustus t/m vrijdag 3 september iedere dag uitgezonden op televisie via L1, steeds na L1mburg Centraal. Ze zullen te zien zijn om 17.50 uur. Om 18.50 uur, 19.50 uur, 21.50 uur en 22.50 uur zullen de herhalingen worden uitgezonden. Ook zullen de filmportretten te bekijken zijn op de nieuws pagina van Cultura Nova, op de website van L1 en op deze pagina.

Credits

Concept & Regie Zorba Huisman

Camera Coen Leuven

Geluid Ivo Bemelmans

Montage Zorba Huisman & Coen Leuven

Coaching Katharina Walter

Kleurcorrectie Coen Leuven

Geluidsnabewerking & mixage Hens Zimmerman

Een productie van Zorba Huisman in coproductie met In2yourplace, L1 en Cultura Nova

Met dank aan: L1, In2yourplace, Stadmaakweek, Cultura Nova.

‘Van wie is de stad, en hoe maken we hem samen?’ is de titel van de Stadmaakweek die tijdens festival Cultura Nova in Heerlen wordt gehouden met ruim 100 activiteiten rondom stadmaken in Parkstad.