De Wondere Wereld van O.C. Hooymeijer

Lezing O.C. Hooymeijer

Tijdens deze voordracht neemt bevlogen  kunstenaar en rasverteller O.C. Hooymeijer je mee in zijn wereld. Een wereld waarin alles draait om vogels uit de werkelijkheid en de onwerkelijkheid, en waarin realiteit en fantasie vaak niet meer te onderscheiden zijn. In zijn wondere wereld geldt het motto ‘het is niet waar, maar het had waar kunnen zijn’.

Tijdens een lezing maak je in woord en beeld kennis met de kunstenaar en zijn creaties: de niet-bestaande vogels. Hun karakter, baltsgedrag, wetenschappelijke benaming, habitat, eetbaar- en smakelijkheid, alsmede de bijbehorende ‘Volksvogelwijsheden’ komen uitgebreid aan bod.

Speciale aandacht wordt geschonken aan de nesten en de eieren. Wat heeft het nest van de Amerikaanse Prairiekraak te maken met pindakaas? En hoe is het mogelijk dat de Doornvleugel eieren met zeer scherpe stekels legt?

Natuurlijk draagt Hooymeijer ook voor uit zijn onlangs verschenen ‘Nieuwe Gids voor de niet-bestaande Vogels van Europa’. Deze uitgave is genomineerd de Jan Wolkers Prijs 2019 en maakt dus kans om uitgeroepen te worden tot mooiste natuurboek van het jaar. Ook passages eerder uitgebrachte ‘Kleine gids’met ( 2016) komen aan bod.
Beide boeken zijn na afloop van de lezing te koop en kunnen door O.C. Hooymeijer worden gesigneerd en voorzien van een exclusieve niet-bestaande vogel.
Rond deze presentatie zal er een pop-up (mini-) expositie te zien zijn van tekeningen en objecten van deze ‘Vogelaar’.

Een eerdere presentatie van het werk van OC.Hooymeijer op  CulturaNova 2018 is een belangrijke inspiratiebron geweest voor het ontstaan en de plannen van de Initiatiefgroep ‘Stadstuin Heerlen-centrum’, een burgerinitiatief gericht op herinrichting van Schinkel-Zuid.
Onder de vlag van Cultura Nova 2019 verzorgt deze initiatiefgroep diverse activiteiten rond het vers ingezaaide terrein om zo de plannen en wensen van omwonenden onder de aandacht te brengen en om bij deze gelegenheid en in de nabije toekomst met een breder publiek over deze initiatieven in gesprek te gaan. Daaronder ook deze presentatie.

Uitgebreide informatie over de kunstenaar, zijn werk en de bespreking daarvan in de landelijke en regionale pers vind je op:

www.ochooymeijer.com

https://www.ochooymeijer.com/publicaties