De stad als speeltuin

Gemeente Heerlen

Het centrum van Heerlen is de afgelopen jaren zienderogen verandert. Culturele instellingen, evenementen en hoogwaardige muurschilderingen hebben de stad een nieuwe impuls gegeven. Het aanbod is stevig en trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de stad. Tegelijkertijd wordt de binnenstad mede door digitalisering anders gebruikt, is er veel leegstand en is het hierboven genoemde aanbod niet het hele jaar rond. De openbare ruimte biedt veel meer kansen om een plek van ontmoeting te zijn middels creatieve speelse elementen. Waar er niet alleen passief gebruik wordt gemaakt van het aanbod, maar de openbare ruimte ook actief wordt beleefd door inwoners van alle leeftijden en achtergronden.

Tijdens deze middag gaan we met verschillende sprekers dieper in op het concept De Stad als Speeltuin. Hoe behoudt het centrum haar aantrekkingskracht met speelse elementen? Hoe stimuleren we het verblijfsklimaat en ontmoeting in de openbare ruimte? Welke goede voorbeelden zijn er elders reeds toegepast? Hoe moet dit worden vertaald naar de lokale context in Heerlen?

We hebben verschillende sprekers uitgenodigd die zullen reflecteren op het thema. Na een inleiding door wethouder Jordy Clemens volgt een lezing van politicoloog en stedenbouwer Gabriela Burkhalter en vervolgens een presentatie van Mouna Andraos, oprichting van Daily Tous Les Jours. Burkhalter documenteert sinds 2008 de geschiedenis van speeltuinen en maakte ze verschillende tentoonstellingen onder de noemer The Playground Project. Andraos is eigenaar van kunst en designstudio Daily Tous Les Jours die als doel hebben om collectieve ervaringen te creëren in de openbare ruimte.

Er is geen ticketverkoop en u hoeft u niet aan te melden.

‘Van wie is de stad, en hoe maken we hem samen?’ is de titel van de Stadmaakweek die tijdens festival Cultura Nova in Heerlen wordt gehouden met ruim 100 activiteiten rondom stadmaken in Parkstad.