Anton Dautzenberg interview door Ruud Horrichs

Anton Dautzenberg en Ruud Horrichs (NL)

Theatermaker Ruud Horrichs interviewt de Heerlense schrijver Anton Dautzenberg en duikt samen met hem in zijn schrijversuniversum. Dautzenberg debuteerde in 2010 met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Verschillende recensenten riepen de bundel uit tot Debuut van het Jaar. In zijn laatste boek, Ik bestaat uit twee letters, gaat Dautzenberg in zijn geboortestreek op zoek naar zijn gelukkige jeugd. 

In Ik bestaat uit twee letters verkent Dautzenberg zijn gelukkige jeugd, de complexe relatie met zijn tweelingbroer Hub en de verborgen geschiedenis van zijn opa en oma. Hij verwijdert de pleister van ongeheelde wonden en besprenkelt ze liefdevol met wat jodium. Ik bestaat uit twee letters is een compromisloze verzameling dagboekaantekeningen, zeer korte verhalen, essayistische betogen, brieven, gedichten en strips.

In de afgelopen jaren schreef Dautzenberg in gestaag tempo aan een alom gewaardeerd en veelzijdig oeuvre van romans, essays, brieven, toneelteksten, verhalen en gedichten. Ook op maatschappelijk vlak liet hij met regelmaat van zich horen. Hij werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen en won in 2016 de Impact Award voor de armoede glossy Quiet 500. Dit blad, waarmee Dautzenberg armoede een gezicht wil geven, krijgt nog steeds lovende reacties. Onlangs verschenen Vijftig Verhalen, een luxe jubileumuitgave van zijn beste verhalen, en Ik bestaat uit twee letters, een dagboek in de prestigieuze reeks Privé-domein.

Zaal: DSM theatercafé