Alzheimer

Rob Reyners, Suzan Seegers, Fenna Ograjensek, Vincent Kusters en Rufus Hegeman als verteller

Een hoopvol oratorium over de impact van dementie.

In een bijzondere muziektheaterproductie ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Alzheimer Centrum Limburg (ACL) belichten enkele grote Limburgse stemmen in een mix van muzikale stijlen – van aria tot popsong – de gevolgen van dementie. De beproevingen, het verdriet en de frustratie, maar ook de hoop. Want dankzij het vele onderzoek is een beter leven mét dementie mogelijk.

Wat gaat er om in het hoofd van een patiënt met Alzheimer? Welke beproevingen moet de partner doorstaan? Hoe gaan mantelzorger en thuiszorg met de situatie om? Maar ook: voor welke uitdagingen zien onderzoekers zich geplaatst? Ook zij leven met twijfels, frustraties, teleurstellingen:

over carrièrekansen, afgewezen artikelen en subsidies, de competitie in de zoektocht naar onderzoeksmiddelen en het uitblijven van een simpele oplossing in de vorm van een medicijn.

Hoop

Toch gloort er licht aan de horizon. Door nieuw onderzoek worden op het gebied van preventie en behandeling de laatste jaren belangrijke stappen gezet. Een beter leven mét dementie is mogelijk. Er is dus hoop! Vandaar dat de compositie Hoop van pianist Louis van Dijk – hij was de laatste jaren van zijn leven alzheimerpatiënt − als rode draad door dit oratorium loopt. Verder wordt er gebruik gemaakt van bestaande muziek, die speciaal voor deze productie is gearrangeerd. De teksten zijn geschreven door Jos Frusch.

Credits:

Cast

Rob Reyners: patiënt

Suzan Seegers: partner / thuiszorg

Fenna Ograjensek: huisarts / jonge onderzoeker

Vincent Kusters: casemanager dementie / hoogleraar

Rufus Hegeman: verteller

Sybrand van der Werf: regie

Frenk Rouschop: muzikale leiding

Steven van Kempen: pianist/ repetitor

Jos Frusch: concept, teksten

Hans van der Heide: arrangementen

Het Productiehuis Limburg i.s.m. Alzheimer onderzoekfonds Limburg: productie

M.m.v. een instrumentaal ensemble en kamerkoor Gaudete