Patientia

Mike Kramer

Muziekvoorstelling door klankkunstenaar Mike Kramer

Ter ere van de 100ste verjaardag van beeldend kunstenaar Aad de Haas organiseren SCHUNCK en Cultura Nova in de St. Cunibertuskerk in Wahlwiller een live-uitvoering van Patientia. In een totaalbeleving van compositie, architectuur en een quadrofonische opstelling raakt klankkunstenaar Mike Kramer je met zijn sferische spel van soms rauwe en soms engelachtige klanken.

Voor Patientia heeft Mike Kramer zich laten inspireren door de kruiswegstaties en muurschilderingen van Aad de Haas in de kerk in Wahlwiller. In de vertaling van de compositie naar de uitvoering zijn geen ‘echte’ instrumenten gebruikt. Er wordt enkel gebruik gemaakt van synthetische instrumenten, concrete geluiden en stemmen. De titel Patientia heeft binnen verschillende contexten andere betekenissen. Kramer verkoos n.a.v. de kruiswegstaties de betekenis te leggen tussen kalmte en lijdzaamheid.

Quadrafonische opstelling

Tijdens de live-uitvoering wordt gebruikgemaakt van een quadrafonische opstelling; de muziek en geluiden worden dus vanuit vier verschillende hoeken ervaren. Daarmee zal een optimaal dialoog ontstaan tussen het geluid van de compositie en de bestaande architectuur. Het sferische spel tussen de verschillende klanken, soms rauw, soms engelachtig, en het beeld en de atmosfeer van het interieur zorgen mede voor een rijke totaalervaring.

Over de maker

Mike Kramer is (geluids)kunstenaar en werkzaam als artistiek leider bij stichting (h)ear. De stichting richt zich op klankkunst en experimentele muziek. (h)ear organiseert concerten, performances, lezingen, workshops en cureert exposities met klankkunst als rode draad. Daarbij is Kramer programmamaker en live-opnametechnicus bij de Concertzender.

Patiëntia komt tot stand i.s.m. SCHUNCK, Cultura Nova en de Cunibertuskerk Wahlwiller. Tijdens Cultura Nova 2021 zal de première van deze voorstelling te zien zijn.

De tickets zijn INCLUSIEF busvervoer naar Wahwiller vanuit Heerlen en retour.
Tevens zal op de dag van de uitvoering in Wahlwiller de cd Patientia van Mike Kramer te koop zijn.

Busvervoer

Voor beide uitvoeringen organiseren SCHUNCK en Cultura Nova busvervoer vanuit Heerlen naar Wahwiller en retour.

  • Voor de uitvoering van 13:00 uur vertrekt de bus om 12:15 bij het SCHUNCK Glaspaleis (Bongerd). Na afloop van het optreden zal de bus om 14:15 weer terug naar Heerlen rijden.
  • Voor de uitvoering van 15:30 uur vertrekt de bus om 14:45 bij het SCHUNCK Glaspaleis (Bongerd). Na afloop van het optreden zal de bus om 16:45 weer terug naar Heerlen rijden.

Wil je liever met eigen vervoer? Dan is dat natuurlijk mogelijk. De bus vertrekt op aangegeven tijdstip met de aanwezige reizigers.