Een van de installaties op het Festivalplein is ‘Herbarius’ (wat ‘kruidboek’ betekent). Vorig jaar nam Stefan Cools het Cultura Nova publiek mee op een expeditie door de stad. Tijdens de wandeling gaf de botanist en kunstenaar uitleg over planten, vruchten, bloemen, bomen en dieren.
Dit jaar gaat zijn (veranderende) installatie over fruit van vroeger en nu. Samen met plantaardig inspirator Aline Ploeg verzamelt Stefan (oude) recepten waarin fruit de hoofdrol speelt. Bezoekers zijn vrij om recepten bij hen achter te laten, die worden opgehangen in hun houten ‘huisje’. Maar er wordt ook heel veel lekkers gemaakt én geproefd!
Zo kregen wij tijdens het proeverijtje een in cava ingemaakte peer en een toastje met plantaardige kruidenkaas en zelfgemaakte appelchutney. Smullen maar!
Anna: “Die ingemaakte peer smaakt stevig. Apart, maar lekker.”
Henry vertelt dat hij Aline Ploeg al geruime tijd digitaal volgt. “Nu heb ik eindelijk de kans om eens te komen kijken en proeven. Ik vind deze proeverij goed van opzet: met vegetariërs, veganisten en omnivoren zoals ik bij elkaar. In deze setting komen er diepere gesprekken over het hoe en waarom. De hapjes die Aline heeft klaargemaakt, zijn voor mij een middel om hen beter te leren begrijpen.”
Over Maud Schaepkens, schrijver van de Cultura Nova-blog
Wat je ècht niet mag missen en wat je sowieso moet beleven? Blogger Maud Schaepkens brengt je er tijdens Cultura Nova van op de hoogte. Zij dompelt zich onder in alles wat er zowel voor als achter de schermen gebeurt. Kom je Maud tegen op het festival, vertel haar dan wat je vindt van de voorstelling die je zojuist hebt bezocht. Ze wil álles weten, om het vervolgens hier te kunnen delen. Maud is maandag 26 augustus t/m vrijdag 30 augustus om 16.00 te horen in het radioprogramma L1 Vandaag, waarin zij voorstellingen zal recenseren tijdens Cultura Nova.